Popular Posts

Friday, December 10, 2010

BALASAN UTK 'TERIMA KASIH'

Ibu mengandung & melahirkan kita, tp kita m'balasnya dgn kesakitan yg hanya dia mampu rasakan..

Ibu menyusukan kita, tp kita m'balasnya dgn menggangu wktu rehat & makannya..

Ibu menyuapkan kita makanan, tp kita m'balasnya dgn menepis2 & sembur makanan itu..

Ibu menidurkn kita & m'halang walau seekor nyamuk m'hampiri kita, tp kita m'balasnya dgn merengek & menangis d tgh malam..

Ibu menyiapkan kita utk ke sekolah, tp kita m'balasnya dgn pergi tnpa b'salam dgn ibu..

Ibu memasak makanan utk kita, tp kita hanya pandai kritik masakannya apatah lg nak memuji jauh sekali..

Ibu datang menghantar kita ke universiti, tp kita m'balasnya dgn perasaan malu kerana datang dri kampung..

Ibu begitu gembira melihat kita menjadi orang berjaya, tp kita membalasnya dgn m'hantar dia ke rumah orang2 tua...Ayah bekerja siang malam utk mencari rezeki, tp kita m'balasnya dgn meminta macam2..

Ayah penat selepas pulang bekerja, tp kita m'balasnya dgn merengek utk didukung..

Ayah membeli beras & makanan utk kita, tp kita m'balasnya dgn membazirkan makanan..

Ayah sanggup mengerah keringat mencari duit kita ke sekolah, tp kita membalasnya dgn membeli barang2 permainan, shopping, belanja awek dll...

Ayah meminjam kereta org utk m'hantar kita ke universiti, tp kita m'balasnya dgn meminta duit atas alasan baru di tempat org, takut perlukan banyak duit..

Ayah hanya mohon pulang melawat walaupun sekali sebulan, tp kita m'balasnya dgn kata2 kesat kerana sibuk dgn kerjaya apatah lg m'beri nafkah..Tak lama selepas itu, pergilah si ibu & si ayah td menghadap Illahi. Tanpa kita sempat meminta maaf, tnpa sempat mengucup dahi & tangan mereka telah pergi buat selama-lamanya.Walau dgn apa cara sekalipun kita melayan ibu & ayah, mereka tetap t'senyum & sentiasa berdoa ke atas diri kita. Tp kita bukan shja sntiasa menyusahkn mereka, malah secebis doa pun tidak pernah lahir dri mulut yg telah disusui & disuap makanan ini. Setelah mereka pergi baru lah hendak disesali, apakan daya semasa hidup mereka lgsung tidak dihargai..RENUNGKANLAH...semoga sama2 menjadi pedoman buat kita semua..

No comments:

Post a Comment